Dilluns 19 Apr 2021
Dissabte, 23 Novembre 2013 00:00

Jornada sobre Camins Escolars a Alcoi

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

 

Jornada sobre Camins Escolars

 

Alcoi, 23 de novembre de 2013

 

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha organitzat una Jornada sobre Camins escolars que tindrà lloc a Alcoi el proper dissabte 23 de novembre.

 

L'objectiu de la Jornada és informar els diferents sectors (veïns, associacions de mares i pares d'alumnes, responsables municipals,famílies, etc.) sobre els camins escolars i animar-los a plantejar-se la possibilitat d'implantar-los en un futur en els nostres barris.

 Els camins escolars són iniciatives que ja s'estan duent a terme en moltes localitats; consisteixen en l'establiment d'itineraris escolars segurs, que permeten el desplaçament autònom dels xiquets i xiquetes als centres escolars a peu o amb bicicleta.

 L'experiència d'altres llocs demostra que els camins escolars que es duen endavant comptant amb la participació i la complicitat del conjunt de la societat (comunitat escolar, comerços, veïnat, administració, etc.) tenen resultats molt positius, que fan més habitables les ciutats, redueixen el trànsit motoritzat, milloren l'autonomia infantil i redueixen el sedentarisme.

 El programa de la Jornada serà el següent:

 

17.30 h         Recepció dels assistents, lliurament CD de documentació i presentació de la Jornada

 

17.45 h          Projecció de vídeo sobre camins escolars

 

18.00 h          Xarrada: Què són els camins escolars a càrrec de Marta Román

 

llicenciada en Geografia i Història; consultora experta en urbanisme, desenvolupament local, medi ambient i estudis de perspectiva de gènere i generació

 

19.00 h          Xarrada: Experiències de camins escolars i claus per a l’èxit a càrrec de Pau Avellaneda

 

doctor en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és professor associat del Departament de Geografia d'aquesta universitat; especialitzat en mobilitat sostenible i segura; membre del Col·lectiu TANDEM(S)

 

 

 La jornada tindrà lloc al Club UNESCO d'Alcoi (C/Cid, 12 - baixos). L'assistència a la jornada és gratuïta i lliure, només limitada a la capacitat de la sala, i no requereix inscripció prèvia. Per a reservar un CD amb la documentació de les jornades, cal enviar un missatge sol·licitant-ho al nostre correu electrònic.

Per veure el tríptic en pdf descarregueu el fitxer adjunt.

 

Fins fa poques dècades, caminar i jugar lliurement pels carrers era habitual per a la infància. Però en tan sols vint anys, entre els anys setanta i els noranta del segle passat, la immensa majoria de menors que utilitzaven el carrer i es movien sense acompanyament adult en els seus trajectes quotidians van passar a ser una minoria.El recorregut de casa al col·legi pot ser per als xiquets i xiquetes tota una experiència i una oportunitat per a explorar l'espai, donar-li un sentit, entrar en contacte amb altres i experimentar aventures. Els projectes de camí escolar són iniciatives destinades a afavorir que puguen realitzar autònomament amb facilitat i seguretat els seus desplaçaments habituals, començant pel trajecte que recorren diàriament de casa al col·legi, i que recuperen l'ús i gaudixen de l'espai públic i experimenten així una cosa tan natural com obrir la porta, eixir de casa i caminar per trobar-se amb altres amics o amigues. Xiquets i xiquetes són eminentment vianants i ciclistes i per això, un projecte d'autonomia infantil està inexorablement vinculat a la promoció dels models no motoritzats dels desplaçaments. Aquest aspecte fa que els menors siguen aliats de la mobilitat sostenible i que es vegen directament beneficiats per les polítiques i les actuacions dirigides a reduir la dependència i el protagonisme del cotxe en les nostres ciutats. Reintroduir la infància en la ciutat exigeix tornar a crear unes condicions d'habitabilitat en l'espai urbà que no sols depenen de l'ample de la vorera o del temps que dura el semàfor en verd, sino que també tenen a veure amb el clima veïnal per a garantir la corresponsabilitat social en l'atenció i benestar dels menors. El camí escolar és un projecte col·lectiu, que afecta de forma directa la ciutat en el seu conjunt i, per això, per a promoure'ls, és imprescindible comptar i col·laborar amb agents diversos: comunitat educativa, famílies, moviment veïnal, comerciants… A més, afecten totes les àrees de la gestió local o municipal que tenen competències en el disseny, en l'habitabilitat i en la seguretat de l'espai públic. És per això que gran part dels esforços per a crear camins escolars consistiran, precisament, a establir aliances i aprendre a treballar en comú.

 


Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció
Apartat de Correus 252
03800 Alcoi (l'Alcoià)
Correu-e:

Llegir 4183 vegades Darrera modificació el Dijous, 19 Desembre 2013 13:43
Inicieu sessió per enviar comentaris